Zwerfafval

Bron: Nieuwsblad van het Noorden, 16 maart 2020

Twintig vrijwilligers wapenden zich zaterdagochtend met grijp- armen en vuilniszakken om de walkanten van het Zuidlaardermeer van zwerfafval te zuiveren.

Een frisse wind waait over het Zuidlaardermeer. Voor het clubgebouw van kanovereniging De Futen in Kropswolde staat een tafel met kannen koffie en gevulde koeken. Binnen is er genoeg plek, maar vanwege het coronavirus is besloten buiten koffie te drinken.
De club houdt elk jaar pal voor het begin van het vogelbroedseizoen een actie om de oevers van het meer op te schonen. Wandelaars en kajakkers speuren langs de wal en op de eilanden naar zwerfafval. De Futen krijgt hulp van zeilvereniging ZZ en Het Groninger Landschap.

Een motorboot zet Marieke Mosk uit Groningen en Benno Klapwijk uit Nieuw Scheemda op een van de met riet bedekte eilanden af. Het duurt niet lang of Mosk houdt bijna in triomf haar grijparm omhoog. ,,Mijn eerste vondst!’’ In de grijparm zit een bierblikje geklemd. De zon schijnt royaal en op het eiland heerst een serene stilte. Nou ja, tot de komst van de schoonmakers dan. Een gans klapwiekt ervandoor en snatert verontwaardigd als Mosk iets te dicht in de buurt komt.

Klapwijk, projectleider zwerfafval bij de gemeente Midden-Groningen, zeult met een grote houten paal. ,,Blijkbaar weggeslagen door een storm of zo.’’ Zwerfafval blijft volgens hem een groot probleem. ,,Het nadeel van het riet is dat mensen die hier aanleggen hun rommel er ongemerkt kunnen dumpen.’’
De boten varen in het rond om schoonmakers op te halen en weg te brengen. De golven die ze veroorzaken klotsen tegen de walkanten op. De grond van het eiland is zompig. De vrijwilligers werken enkele uren, waarna ze weer naar het clubhuis worden gebracht.
De opbrengst is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. ,,We hebben zelfs een achtergelaten zeilboot gevonden’’, zegt Huugh Bons die de actie mede organiseert. ,,Die was te zwaar om op te halen. Dat gebeurt later. Maar we hebben ook een surfplank gevonden.’’

In de afgelopen jaren kwam er van alles uit het meer: glas, plastic flesjes, flarden plastic, schoenen, kledingstukken, stukken touw, vislijnen en netten, autobanden, stoelen, surfplanken, dekzeilen van boten, kapotte boottrailers, ronddrijvende meerpalen en losgeslagen boeien.
Ook dit jaar vonden de schoonmakers genoeg afval om anderhalve container mee te vullen. ,,Surfplanken, autobanden, piepschuim, plastic. Van alles en nog wat. Er ligt nog veel meer waar we nu niet aan zijn toegekomen. Daarom houden we later dit jaar nog een actie.’’
Na afloop was er eigenlijk een lunch gepland. Maar ook hier zette corona een streep door.

16-3-2020 Dagblad van het Noorden
https://krant.dvhn.nl/titles/dvhn/5290/publications/10814/articles/1103718/25/3 3/3