Ridderorde

Ko Schrik en Fokkelien Boelens krijgen Koninklijke Onderscheiding

Uit de Regiokrant , woensdag 8 juli 2020

HOOGEZAND – In het woon- zorg- en revalidatiecentrum Veenkade van Zorggroep Meander in Veendam, waar hij momenteel verblijft, zijn vrijdag Ko Schrik (87) en zijn ´organisatie-partner’ mevrouw Fokkelien Boelens-Eerhard (77) benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tot hun grote verassing kwam burgemeester Adriaan Hoogendoorn de hoge onderscheiding brengen.

Daarnaast zijn beiden, vanwege hun jarenlange inzet, benoemd tot Lid van Verdienste van ouderenorganisatie het POSO waar zijn al ruim 25 jaar veel activiteiten voor hebben georganiseerd. De passie voor natuur en muziek trad daarbij ook steeds op de voorgrond. In de jaren zeventig en tachtig zijn beiden begonnen met sportstimulering. De toenmalig afdeling sport- zaken van de gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft het initiatief van de Nederlandse Sportfederatie opgepakt om meer mensen in beweging te krijgen.

De stichting Sport en Spel werd in 1972 in Hoogezand-Sappemeer opgericht en daarvan werd Ko Schrik de voorzitter. Op vrijwillige basis werd een uitgebreid scala aan plannen uitgedacht. De werkzaamheden namen zo toe dat werd besloten om Fokkelien Boelens als vrijwilliger aan te trekken voor ondersteunende werkzaamheden. En tot op heden, bijna vijftig jaar later, werken ze nog steeds samen. Het trimzwemmen in het buitenbad van zwembad De Kalkwijck in Hoogezand was een van de eerste en secretariële activiteiten. Daarna volgden de fietstochten, zoals onder andere de Toeriade, veldlopen, en volleyballen in het Kraaienbos in Zuidlaren. In 1975 ontstonden onder hun beider leiding de Fietsvierdaagse, de Avondvierdaagse en niet te vergeten de triathlonsport in Hoogezand. Eind 1984 hebben zij een kanovereniging opgericht met de naam “De Futen”. Het clubgebouw is mede door Schrik getekend en gebouwd.

Bovendien zijn beiden al 25 jaar vrijwilliger bij Zorgcentrum Sint Jozef in Sappemeer. Boelens bij de commissie Ontspanning en Schrik bij de commissie Zomeractiviteiten. Fokkelien Boelens is daarnaast nog 22 jaar secretaris van de Gemeentelijke Sportcommissie Hoogezand-Sappemeer geweest waar ze zich inzette voor de organisatie van recreatieve sportactiviteiten. Ook Schrik heeft zich 22 jaar als vrijwilliger bij de gemeentelijke activiteiten ingezet, zoals de toeriade, en beheerde hij de sport- en speluitleen. Tot slot is Ko Schrik ook al 48 jaar vrijwilliger bij de Odd Fellows in Winschoten waar hij het initiatief heeft genomen om binnen de Odd Fellows-organisatie een landelijk project op te zetten om kinderen, die het slachtoffer worden van oorlogssituaties, te helpen door ze financiële ondersteuning te bieden binnen de kaders van War Child Nederland en de UNHCR.

Burgemeester Hoogendoorn: „Met heel veel plezier overhandig ik deze twee inwoners van onze gemeente hun Koninklijke Onderscheiding. Beiden hebben een enorme bijdrage geleverd aan onze gemeente, onder andere door het stimuleren van sport”. Tot op heden zijn beide actief bij het POSO waarbij activiteiten als ‘gastheer en gastdame’ bij de jaarlijkse lifestylebeurs, de cursus luisteren naar muziek’ en het kloot- schieten waar ze een waardevolle bijdrage aan leveren. “De Koninklijke Onderscheiding is dan ook welverdiend”aldus POSO voorzitter Meint Dekker.