Zwerfvuil Challenge

Zuidlaardermeer geschoond door duo’s

Leden van Kanovereniging de Futen uit Kropswolde – gemeente Midden-Groningen – hebben in een challenge in de maand maart de oevers en rietkragen van het Zuidlaardermeer gezuiverd. In het vroege voorjaar voeren ze telkens uit in duo’s, met wasmand of vouwkrat op de boot, om zwerfvuil te verzamelen.

Actie Zuidlaardermeer Schoon 2021, anders maar toch schoon
Jaarlijks organiseert de kanovereniging een zaterdag in maart om zwerfvuil te verwijderen. Dit is de kick off die,  voordat het broedseizoen begint, aan de landelijke Opschoondag voorafgaat. Deze Zuidlaardermeer Schoon Actie wordt normaliter samen met zeilvereniging ZZ, stichting Het Groninger Landschap en de gemeente Midden-Drenthe georganiseerd, en is al ruim een decennium telkens weer een groot en succesvol evenement.

Maart challenge propere kick of van het vaarseizoen

Door coronamaatregelen was een groepsevenement dit voorjaar uitgesloten en dat zat de leden van de kanovereniging niet lekker. Vaarders die vroeg in het voorjaar genieten van de natuur zien, als het groen nog niet is uitgebot, hout, plastic, flessen, piepschuim, tuinmeubels, autobanden en andere rommel, telkens liggen langs de oevers en in het riet.

Daarom hebben zij maart 2021 uitgeroepen tot challenge-maand om tijdens vaartochten – in duo’s of als solist – zo veel mogelijk zwerfvuil op te pikken. De grijze containers bij de vaarders thuis werden zo al snel tot de nok gevuld. De Gemeente Midden-Groningen is blij met de actie en heeft het initiatief van harte ondersteund, door een donorcontainer voor het afval bij de accommodatie van de Futen te plaatsen.

Zo kon de voorjaarsschoonmaak toch doorgaan in deze bijzondere tijd. De maart-challenge is succesvol volbracht. De kanovaarders hebben enkele kuubs zwerfvuil van de oevers en uit de rietkragen rondom het meer verwijderd en de vogels kunnen nu in alle rust een propere nestplek zoeken. Op deze manier werken we als inwoners en gemeente uitstekend samen, blijven we aandacht vragen voor het verminderen van zwerfvuil en werken we aan een schonere leefomgeving.

Drijfvuildag Stad Groningen zaterdag 1 mei

Inwoners van Groningen kunnen ook aan de bak. Stad Groningen organiseert zaterdag 1 mei aanstaande een drijfvuildag. Zo zien we her en der in de provincie Groningen eigen kracht initiatieven van inwoners. Het belang hiervan leeft blijkbaar in onze maatschappij en veel mensen zijn bereid zijn om actief mee te helpen aan het schoonhouden van hun leefomgeving.

Erger jij je aan zwerfvuil zoals flesjes, blikjes en verpakkingen die je op straat of in de natuur tegenkomt? Het is een goed idee om tijdens een wandeling, fietstocht, of zoals bij de Futen vaartocht, telkens één stuk zwerfafval mee te nemen en thuis of onderweg in een afvalbak te gooien.

Informatie over varen bij kanovereniging De Futen
Als je deze zomer plezierig en dicht bij huis wilt recreëren en/of sporten op het Zuidlaardermeer en omgeving dan biedt kanovereniging de Futen mogelijkheden, ook zonder dat je meteen lid hoeft te worden.
App of bel secretaris Ilse de Vries
www.kvdefuten.nl