Jan 2022 – Aalscholver

Lentekriebels in de winter

Een paar weken terug voeren we in een klein groepje over het meer en vlogen voor ons uit enkele aalscholvers met een witte vlek op hun dij. Een teken dat bij hen sprake is van lentekriebels.

Aalscholvers zijn vroege broeders en kunnen in januari/februari al eieren hebben, met natuurlijk het risico dat deze bij lange strenge vorst kapot vriezen. In deze tijd zie je aalscholvers die een witte dij-vlek hebben, en een meer witte kop en nek. Dit is hun broedkleed, de witte dijvlek wordt door het mannetje gebruikt om de partner te imponeren. De vogels die deze verkleuringen niet hebben zijn de nog onvolwassen vogels, want de aalscholver is pas na z’n derde jaar volwassen.

De aalscholver is een oude vogelsoort. Hij heeft een zwaar skelet en ligt daardoor diep in het water. Vaak zie je als ie zwemt alleen de hals en kop. Het olielaagje op de veren dat andere vogels beschermt tegen water, heeft de aalscholver niet. Door deze eigenschappen kan hij dieper en sneller duiken achter een vis aan (tot wel 30m diep en 2 min lang onder water). De relatief lange staart maakt hem onder water heel wendbaar. Na elke duik heeft de aalscholver een doorweekt verenpak. Om dat te laten drogen, zit ie op een (lantaren)paal met de vleugels gespreid.

Een aalscholver eet gemiddeld 1 pond vis per dag, op binnenwater vooral brasem, pos, baars, blankvoorn en spiering. Soms jagen ze in groepsverband, dat is een spectaculair gezicht. De vissen worden dan door tientallen vogels omsingeld en zo in het nauw gedreven.

Ze broeden in kolonies. De dichtstbijzijnde is die in het Friesche Veen bij Paterswolde. Zo’n kolonie hoor en ruik je al van verre en de witgekalkte (poep!) nestbomen sterven onherroepelijk. Aalscholvers zijn echte smeerpoetsen, slordige eters en poepen en braken flinke flodders. Visresten en eventueel dode jongen laten ze rustig in het nest liggen. Dat daar een bijzonder luchtje aan zit is dus geen wonder.

Van veraf lijkt de aalscholver een zwarte vogel, niets bijzonders. Maar feitelijk is het verenpak grotendeels diep bronsgroen. Elk veertje van de bovenvleugels heeft een subtiel zwart randje. In het voorjaar kleuren de vogels op hun mooist. Ook de ogen zijn heel bijzonder: groen met een prachtige lichtblauwe krans er omheen.

Bronnen

Plaats een reactie