Veiligheid

Veilig varen

De Futen is een actieve vereniging die zich kenmerkt door haar gemoedelijkheid en de ruimte die we elkaar bieden om jezelf te zijn. Als we in verenigingsverband varen houden we een oogje op elkaar en zijn we samen verantwoordelijk voor ons eigen en elkaars welzijn. Dat betekent ook ‘Samen uit, samen thuis’.
Veiligheid is bij de Futen een belangrijk uitgangspunt. Jaarlijks bieden we daarom verschillende cursussen, workshops en een zwembadtraining aan. Je kunt tijdens de zwembadtraining je redding vaardigheden trainen.

Verantwoordelijk voor je eigen veiligheid
Veilig in groepsverband varen vraagt de volgende vaardigheden en verantwoordelijkheden van elk lid dat bij de vereniging vaart:
-Goed kunnen zwemmen
-In staat zijn om – met hulp- je kajak weer in te stappen, als je bent omgegaan
-In staat zijn om anderen te ondersteunen bij reddingen
-Jaarlijkse bereidheid om te oefenen met reddingen
-Als je twijfelt over je deelname aan een tocht neem je zelf contact op met de vaarleider over de moeilijkheidsgraad en jouw mogelijkheden. Andersom kan het ook zijn dat de vaarleider je belt na opgave om je ervaring te toetsen.
-Je uitrusting pas je aan op de tocht.
-Je hebt altijd een reserve set droge kleding bij je.

Veiligheid in en op het water
Een lage watertemperatuur en wind kunnen je ernstig afkoelen als je te water raakt, ook als je weer uit het water bent. Daarom dragen we bij de Futen in verenigingsverband altijd een zwemvest. Je kleedt je naar de watertemperatuur. Als het water kouder is dan 15 graden draag je neopreen (afhankelijk van de buitentemperatuur winter of zomerdikte) of een droogpak. Als je klikt op deze link kun je lezen over kajakkleding die je kunt aanschaffen.