Obligatieplan

Omschrijving

Om ons nieuwe Futennest te financieren geven we een obligatielening uit. Dat is voor de club veel voordeliger dan het alternatief: een banklening. Als deelnemer steun je de club door geld uit te lenen. 

Voor wie het invulformulier wil zien, hierbij de link:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScpb7D4u-RzB3hVCfZRpBA90KOk-pAk1XsoYtCN6PNAVfaSNw/viewform?usp=sf_link

Deelnemers kunnen kiezen uit drie obligaties: de Schenking, de Clubliefde en de Kanosteun Obligatie. Alle obligaties kennen een rente van 4,2% en annuïtaire aflossing, Maar de looptijd en de coupon (inlegbedrag) is per obligatie afwijkend. Alle obligaties worden gecombineerd met een fiscaal aftrekbare schenking* waardoor je minder rendement overhoudt, maar wel de club extra ondersteunt. Onderstaand staan de drie opties nader toegelicht.

De geldende reglementen en het memorandum kunnen worden gedownload via de onderstaande links:

Obligatieopties

Rekenvoorbeeld Schenking Obligatie

U verstrekt een lening van € 500,- en ontvangt 5 jaar lang jaarlijks € 112,95 aan rente en aflossing. U schenkt jaarlijks € 75,- en deze schenking wordt verrekend met de rente en aflossing waardoor u jaarlijks € 37,95 van de club ontvangt. Over de gehele looptijd is dit € 189,75. Daarnaast ontvangt u, vanwege de periodieke gift, jaarlijks € 28,- belastingvoordeel. Aan het eind van de looptijd heeft u € 189,75 van de club en € 140,- belastingvoordeel* ontvangen en een groot deel van uw inleg van € 500,-. Dankzij de jaarlijkse periodieke gift bespaart de club per obligatie € 375,- (terwijl dit u maar ca. €180,- kost) en indien op deze manier € 50.000,- wordt geleend bespaart de club € 37.500,- ten opzichte van een lening bij de bank tegen 4,2% rente. Een enorm bedrag.

Rekenvoorbeeld Clubliefde Obligatie

U verstrekt een lening van € 1.000,- en ontvangt 10 jaar lang jaarlijks € 124,52 aan rente en aflossing. U schenkt jaarlijks € 38,- en deze schenking wordt verrekend met de rente en aflossing waardoor u jaarlijks € 86,52 van de club ontvangt. Over de gehele looptijd is dit € 865,20. Daarnaast ontvangt u, vanwege de periodieke gift, jaarlijks € 14,- belastingvoordeel. Aan het eind van de looptijd heeft u € 865,20 van de club en € 140,- belastingvoordeel* ontvangen en uw inleg van € 1.000,- volledig terug met een mooi gemiddeld rendement van 0,09%. Dankzij de jaarlijkse periodieke gift bespaart de club per obligatie € 380 en indien op deze manier € 50.000,-, wordt geleend  bespaart de club € 19.000,- ten opzichte van een lening bij de bank tegen 4,2% rente. Een aanzienlijk bedrag.

Rekenvoorbeeld Kanosteun Obligatie

U verstrekt een lening van € 2.500,- en ontvangt 15 jaar lang jaarlijks € 228,01 aan rente en aflossing. U schenkt jaarlijks € 40,- en deze schenking wordt verrekend met de rente en aflossing waardoor u jaarlijks € 188,01 van de club ontvangt. Over de gehele looptijd is dit € 2.820,10. Daarnaast ontvangt u, vanwege de periodieke gift, jaarlijks € 15,- belastingvoordeel. Aan het eind van de looptijd heeft u € 2.820,13 van de club en € 225,- belastingvoordeel* ontvangen en uw inleg van € 2.500,- volledig terug met een mooi gemiddeld rendement van 2,49%. Dankzij de jaarlijkse periodieke gift bespaart de club per obligatie € 600,- en indien op deze manier € 50.000,-, wordt geleend  bespaart de club € 12.000,- ten opzichte van een lening bij de bank tegen 4,2% rente. Een prachtig bedrag.

Fiscale constructie

Bij dit obligatieplan wordt gebruik gemaakt van de fiscale voordelen van een periodieke gift aan een vereniging. In bovenstaande video wordt de constructie toegelicht. De constructie is getoetst door een fiscalist. Hierdoor heeft u zekerheid dat de constructie door de belastingdienst wordt geaccepteerd en de jaarlijkse schenking volledig aftrekbaar is van de inkomstenbelasting. Deze constructie is niet nieuw en wordt al veel toegepast.

* In de voorbeeldberekeningen is rekening gehouden met een box 1-belastingaftrekpercentage van 36,97*.

Belastingaangifte periodieke gift en lening

Voor particulieren moet de schenking bij de Belastingaangifte worden opgegeven. Je ontvangt hiervoor jaarlijks een jaaropgave met alle benodigde gegevens en instructie zodat je direct alles bij de hand hebt. 

De uitstaande lening dient voor particulieren te worden opgegeven als belegd vermogen in box 3. Afhankelijk van je financiële situatie ben je vermogensrendementsheffing verschuldigd. Omdat dit per persoon en ook per jaar kan verschillen is in het aangegeven rendement hiermee geen rekening gehouden.

Klik hier voor meer info op de website van de Belastingdienst

Om de presentatie van Harm-Jan nog eens te bekijken klik je op de link hiernaast !! Presentatie Obligatieplan

Kanovereniging de Futen is aangesloten bij de Toeristische Kanobond Nederland (TKBN).